НБУ позбавив ліцензії київську фінансову компанію співвласниці «Айбокс Банку»

Національний банк України позбавив ліцензії відому фінансову компанію «ЛЕО», яку очолює Альона Шевцова – співвласниця «Айбокс Банку».

Об этом сообщает Устав ГРУПП


Ця компанія відома як оператор міжнародної платіжної системи LEO. Чому так відбулося – дізнайтеся у матеріалі Інформатор Гроші.

LEO – міжнародна платіжна система, яка здійснює процесинг платежів. Компанія розробляє комплексні платіжні рішення для великого бізнесу, працює із розробниками ігор, а також є третьою найбільшою системою грошових переказів в Україні. LEO має офіси у Києві, Львові та Варшаві. ТОВ «ФК Лео» на 50% належить Альоні Шевцовій, вона ж є його керівницею. Фірма зареєстрована у Києві у 2013 році. Також акціонерами є громадянин США Юрій Каплун (20,5%), Вадим Гордієвський (11,5%), Віктор Капустін та Катерина Духленко (по 9%). Система працює з розробниками та дистриб’ютерами ігор та гральних сервісів. Ще цікаво, що у компанії головою наглядової ради є третій Президент України Віктор Ющенко (2005-2010).

Голова наглядової ради LEO Віктор Ющенко та директорка LEO Альона Шевцова

У прес-службі НБУ повідомили, що для ТОВ «ФК Лео» 27 березня були анульовані ліцензії: на надання послуг з фінансового лізингу, надання послуг з факторингу, надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, на торгівлю валютними цінностями, на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків та ліцензію на здійснення валютних операцій. Зазначеній компанії «ліцензії анульовано у зв’язку з тим, що їх ділова репутація не відповідає вимогам законодавства України». Річ у тім, що ТОВ «ФК Лео» з 10 березня 2023 року знаходиться під санкціями РНБО України, які введені Президентом України Володимиром Зеленським – їх наклали на 5 років. До 2021 року ця фірма називалася ТОВ «Фінансова компанія Леогеймінг Пей». За даними ЗМІ, ТОВ «ФК Лео» та «Айбокс Банк» допомагали гральному бізнесу уходити від сплати податків.

20 березня в НБУ скасували реєстрацію міжнародної платіжної системи LEO, оператором якої є ТОВ «ФК Лео». Міжнародна платіжна система LEO повинна припинити надання послуг та завершити взаєморозрахунки за здійсненими в системі переказами згідно з правилами платіжної системи та відповідними договорами. Платіжна система LEO була зареєстрована Національним банком у січні 2017 року як внутрішньодержавна, у квітні 2019 року вона набула статусу міжнародної платіжної системи.

Через скасування реєстрації міжнародної платіжної системи LEO Нацбанк також скасував реєстрацію 21 її учасника, серед яких один банк-резидент (АТ «Скай Банк»), дві небанківські установи-нерезиденти [ТОВ «ФЕНІГЕ» (Польща) та ДЗІНГ ФАЙНЕНС ЛТД (Великобританія)] та 18 небанківських фінансових установ (ТОВ «ФК «СИСТЕМА», ТОВ «БІЗНЕС РІТЕЙЛ ГРУП», ТОВ «ФК «АБЕКОР», ТОВ «ФК МАГНАТ», ТОВ «ФК «ОКТАВА ФІНАНС», ТОВ «ФК «ФЕНІКС», ТОВ «ФК «ФІНЕКСПРЕС», ТОВ «ДАЙМОНД ПЕЙ», ТОВ «СВІФТ ГАРАНТ», ТОВ «ПЕЙСЕЛЛ», ТОВ «ФК «АРТУА», ТОВ «ФІНТЕКО», ТОВ «ФК «ЕВО», ТОВ «ФК «№ 1», ТОВ «ФК «САН-РАЙЗ ФІНАНС», ТОВ «ФК «КОНТРАКТОВИЙ ДІМ», ТОВ «ФК МБК», ТОВ «ФК «БІ.МАНІ»). Ці нововведення стосуються виключно припинення для вказаних організацій надання платіжних послуг в рамках системи LEO, в інших платіжних системах вони можуть працювати й далі.

Раніше народний депутат України, заступник голови податкового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк зазначив, що під час повномасштабної війни щомісяця виводиться по 10 млрд грн «у тінь» (не потрапляючи до бюджету) з обороту грального бізнесу. За його словами, до схем мінімізації податків у сфері грального бізнесу причетні не лише онлайн-казино, а і банки та роздрібні мережі. За даними Цензор.НЕТ, мова йшла про «Укргазбанк» та «Айбокс Банк». Хоча в «Айбокс Банку» стверджували, що поширена інформація є недостовірною, містить елементу наклепу та не відповідає дійсності. 7 березня 2023 року НБУ забрав ліцензію в «Айбокс Банку» за «порушення вимог фінансового моніторингу». Цей банк на 73,92% належав Володимиру Дроботу та на 24,98% Альоні Шевцовій, яка обіймала посаду голови наглядової ради банку.

За даними НБУ, у 2022 році 7 компаній отримали на рахунки в банку близько 3,5 млрд грн нібито за проведення змагань з кіберспорту та спортивного покеру. Водночас, як виявила перевірка НБУ, ці компанії не проводили витрат на рекламу, хоча при цьому мільйони гривень на їхні рахунки надходили майже в момент відкриття цих рахунків. Банк не перевіряв, чи займаються ці компанії організацією кіберспортивних турнірів. Зокрема, чи мають вони відповідне матеріально-технічне забезпечення та професійний персонал, наприклад, суддів. Крім того, Нацбанк, посилаючись на дані Комісії з регулювання азартних ігор та Всеукраїнську організацію «Федерація кіберспорту», стверджує, що ці кіберспортивні турніри є замаскованими азартними іграми. Вірогідно, фінансові операції, пов’язані з гральним бізнесом, дозволили банку бути дуже прибутковим навіть у рік повномасштабної війни. А ще «Айбокс Банк» та фінансова компанія LEO знімали документальний фільм про початок повномасштабного вторгнення за участі Альони Шевцової, повна версія його стане доступною пізніше:

Однією зі схем ухиляння від сплати податків для організаторів азартних ігор є міскодінг, коли код торговця встановлений банком не відповідає справжньому виду діяльності бізнесу. Тому держава бачить ці операції не як ставки, а як купівлю комп’ютерних ігор, квітів чи інших товарів. Тому у гравців та грального бізнесу не виникало податкового зобов’язання.


Источник: Скелеты в шкафу