Арахамія пояснив провал голосування за закон для націоналізації колишнього "Альфа-банку"

давид,арахамія

Депутати не підтримали ухвалення у другому читанні законопроєкту 9107-1, який дозволяє націоналізувати та виводити з ринку банки підсанкційних осіб, оскільки окремі його норми потребують доопрацювання.

Про це повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, передає Інтерфакс-Україна.

"Ніхто зовсім не проти забирати "Альфу", "Пін" і "Моторбанк". Зал бентежить майбутнє інших норм. Згідно із законом, якщо накладено санкції РНБО навіть на міноритарного акціонера-українця, банк відразу виводиться з ринку. Дивна норма", – зауважив Арахамія.

Голова "Слуги народу", який сам голосував "за" ухвалення цього закону в цілому, уточнив, що сформував думку про недосконалість законопроєкту після розмов із тими, хто не голосував.

"Пропонується повторити шлях, як за спецконфіскацією: позов – рішення ВАКС – конфіскація частки проблемного акціонера", – пояснив він шлях доопрацювання законопроєкту.

"Для несистемних банків цілком цілком рішення обґрунтоване. Впевнений, до нього і прийдемо до другого читання", – додав голова фракції "Слуга народу".

За його словами, ці зауваження не врахували під час підготовки законопроєкту до розгляду у другому читанні.

"Щоб доопрацювати на комітеті – потрібна була згода замовника (НБУ) на цей компроміс – її не було. Я попереджав, що продавити навряд чи вийде, потрібно шукати компроміс", – додав Арахамія.

Він також нагадав, що Рада вже ухвалювала закон, який передбачав процедуру для націоналізації "Альфа-Банку" (зараз перейменований в "Сенс Банк"), однак він так і не запрацював.

Читайте також: Рада провалила голосування за закон для націоналізації колишнього "Альфа-банку" росіян

Як повідомлялося, законопроєкт №9107-1 у другому читанні напередодні підтримали лише 212 народних депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів. Зокрема, прийняття закону підтримали лише 162 депутати від правлячої фракції "Слуга народу". Пізніше нардепи 264 голосами підтримали пропозицію направити законопроєкт на повторне друге читання.

Верховна Рада проголосувала за основу відповідний законопроєкт 11 квітня. Ним пропонується надати Нацбанку повноваження за певних обставин, пов’язаних із застосуванням санкцій до банку та/або власників істотної участі у банку, ухвалювати рішення про:

  • заборону підсакційній особі (фізичній та/або юридичній особі) набувати або збільшувати істотну участь в банку;
  • відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку (що не визначений системно важливим) або про виведення з ринку системно важливого банку (націоналізація).

При цьому запроваджується можливість виведення системно важливого банку з ринку за відсутності у нього ознак неплатоспроможності – у разі застосування до банку або власника істотної участі у ньому блокуючих санкції.

Раніше стало відомо, що Національний банк готує зміни до закону, які дозволять націоналізувати "Сенс банк" (колишній "Альфа-банк"), номінальними власниками якого залишаються російські олігархи Міхаіл Фрідман та Пьотр Авен. Це єдиний системно важливий банк, власником якого є підсанкційні росіяни.

Читайте також: Нацбанк визнав небездоганною ділову репутацію акціонерів колишнього "Альфа Банку"

Нагадаймо, наприкінці жовтня минулого року президент Володимир Зеленський підписав закон про виведення з ринку системно важливих банків під час воєнного стану. Однак цей закон передбачав націоналізацію банків підсанкційних власників лише у випадку, якщо такий банк відчуватиме нестачу капіталу, а у "Сенс банку" цього досі не зафіксовано.

Водночас Нацбанк виводить з ринку інші банки підсанкційних росіян: 8 березня Національний банк вирішив ліквідувати "Форвард Банк", який належить підсанкційному російському магнату Рустаму Таріко. Крім того, 27 лютого Вищий антикорупційний суд (ВАКС) стягнув у дохід держави 88,89% акцій "Першого інвестиційного банку" (PIN Bank), які належать президенту московського ЦСКА Євгенію Гінеру.