"Випалена земля на 100 км углиб РФ": що збираються робити в Росії після прориву "ДРГ"

Читать на русском

"Випалена земля на 100 км углиб РФ": що збираються робити в Росії після прориву "ДРГ"

Операція російських опозиційних рухів, що базуються в Україні, зі звільнення частини території РФ (поки що Бєлгородської області) стала великим приниженням для Путіна та його силовиків. Успішне вторгнення "диверсантів" показало як дірявість кордону, так і безпорадність ФСБ та міноборони. Понад тисячу кілометрів кордону з Україною несподівано стали для Росії джерелом серйозної загрози.

Докладніше про це читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Хто "охороняє" кордон

Безперешкодний захід "ДРГ" у Бєлгородську область викликав у Росії багато питань до силовиків.

"У прикордонних регіонах неодноразово звітували про створення ешелонованої оборони, виходили бадьорі сюжети у ЗМІ. А тепер увесь світ практично у прямому ефірі спостерігає, як до нас можна спокійно зайти колоною бронетехніки, постріляти, прихопити трофеї, зняти тік-токи й піти. Куди поділися неприступні редути?" – нервово цікавився заступник голови уряду Московської області Георгій Філімонов.

Створення "лінії оборони" ("зубів дракона" і т.д.), яка коштувала мільярди рублів, вже відкрито називають марною, а також "розпилом". І звертають увагу, що "ворога мали заптурити, обстріляти з танків, артилерії та стрілецької зброї". Однак цього не сталося.

Оскільки в Росії офіційно немає війни, то кордон продовжують охороняти прикордонні частини Федеральної служби безпеки – як у мирний час. А не армія РФ. Прикордонники ніби як мають бути здатні відбити атаку диверсантів, але навіть невеликий повноцінний наступ військових – точно ні.

Показуха та терміновий набір

"Чотири області Росії та кордон у тисячу кілометрів сьогодні перебувають під загрозою. Ресурсу цю загрозу мінімізувати немає, весь ресурс на півдні. Де теж все негаразд. Населення чотирьох областей ніхто озброювати не має наміру, оскільки населення для кремлівських – це ворог гірший решти разом узятих", – вважає російський аналітик Анатолій Несміян.

Тим часом у Бєлгородській області все ж таки створили сім батальйонів тероборони, в яких близько 3 тис. осіб. Губернатор регіону В’ячеслав Гладков повідомив, що створені загони "забезпечені формою та спорядженням і вже зараз є боєздатними одиницями". Проте для "професійної, а не аматорської відсічі ворогові" жителям регіону, на думку Гладкова, потрібна зброя та дозвіл на її використання.

За його словами, зараз влада регіону шукає законну підставу для видачі людям, які записалися в ці підрозділи, зброї. Проте законодавство РФ такого не дозволяє.

Та й створення таких загонів, кажуть місцеві, більше схоже на показуху – щоб знизити градус після НП. До того ж уявити, що мешканці прикордонних сіл по-справжньому боротимуться з "ворожими розвідниками та диверсантами", викликає сумнів. Як і те, що вони зможуть протистояти їм.

Враховуючи, що озброєні співробітники прикордонної служби ФСБ фактично виявилися нездатними перешкодити Російському добровольчому корпусу і легіону "Свободу Росії", то висновки очевидні – без серйозного посилення кордону військовими користі від таких забав з теробороною мало.

Російські джерела стверджують, що після прориву в Бєлгородській області також "почався активний набір до прикордонної служби ФСБ пенсіонерів МВС та колишніх співробітників". Залучити "досвідчених кадрів" вирішили без зайвої реклами та шуму, а інформацію поширюють серед колишніх поліцейських.

"Пошукачам пропонуються посади прапорщика, зарплата від 100 тисяч рублів, повне забезпечення та проживання. Щоправда, охочих ставати живим щитом виявилося небагато, а ті, хто відгукнувся, мають пройти "погодження" від спецслужб", – пише російський канал.

У Головному управлінні розвідки МОУ розповіли, що після заходу ДРГ з’явилася інформація про перекидання підрозділів окупантів з території України назад до російського регіону.

"Така інформація є, вона перевіряється та відстежується. Ми просто повинні розуміти, що перекидання окремих підрозділів, особливо з лінії фронту, – це не дуже швидкий процес", – зауважив Андрій Юсов в ефірі національного телемарафону UA Разом.

У російському сегменті Telegram також з’явилася інформація про вагони з військовою технікою (Т-90 Прорив), які "йдуть на захист російських кордонів, а не заради продовження воєнних дій на території України".

Зона випаленої землі

Тим часом у Росії вже заговорили про "буферну зону". Співробітник відомого пропагандиста Соловйова Сергій Карнаухов запропонував зробити її на території РФ, оскільки така зона не була створена на території України.

Тобто йдеться про евакуацію населення прикордонних населених пунктів Брянської, Курської та Бєлгородської області на понад 1000 км кордону.

"При цьому, залежно від глибини "буферної зони" (близько 10-20 км), кількість евакуйованих може становити 100-150 тисяч осіб, які, безумовно, будуть дуже "вдячні" керівництву РФ за захист та мирне небо над головою", – пише адміністратор одного із російських Telegram-каналів.

Росіяни гостро відреагували на таку нагоду. Деякі їдко коментували, що ось вони, підсумки "СВО" – від Києва за три дні давайте евакуюватися на Далекий Схід.

"А люди не вірили, що закінчити треба буде смугою випаленої землі на 100 км углиб РФ. І на будь-який рух – артудар", – пише один із них.

Загроза від своїх

Очевидно, мешканцям російського прикордоння варто насамперед побоюватися як дивовижних рішень Кремля, так і власної армії.

Увечері 24 травня в селі Калініне Бєлгородської області (трохи більш ніж 20 км до кордону) було виявлено авіаційну бомбу ФАБ-500, що не розірвалася, якою окупанти вже давно бомбардують територію України. Тепер такий сюрприз прилетів і росіянам, втім, не вперше.

У квітні 2023 р. російський винищувач Су-34 вже "випадково" скидав авіабомби на Бєлгород – жителі цього міста сповна змогли "насолодитися" вибухом.

Далі буде?