47% компаній в Україні оцінили втрати через війну у понад $1 мільйон,

бизнес

Унаслідок бойових дій 38% компаній в Україні понесли безпосередні втрати, а 21% мають активи (виробничі потужності, землю, техніку, транспорт, нерухомість, продукцію ), що залишились на окупованих територіях.

"Бізнес продовжує втрачати кошти через війну – станом на зараз 33% повідомляють про втрати до $1 млн, 37% – про втрати в діапазоні $1-10 млн, 10% – про втрати більше $10 млн", – свідчать результати нової хвилі щоквартального опитування "Бізнес під час війни" Європейської Бізнес Асоціації серед своїх членських компаній.

Попри це все більше компаній відновлюють повноцінну діяльність – наразі таких в Асоціації 68%.

У ЄБА нагадали, що в січні у повному обсязі працювали 54%, а у жовтні 2022 року – 44% компаній. Із деякими обмеженнями наразі продовжують працювати 31% компаній, а ще 1% – не працює взагалі.

Кількість бізнесів, що виплачують заробітні плати співробітникам у повному обсязі, залишається стабільно високою – наразі це 90% опитаних, до того ж 21% роблять авансові та бонусні виплати. До скорочення заробітних плат вдаються 10%, до звільнень – 2%, в неоплачувану відпустку відправляють співробітників 3% компаній.

Фінансова "подушка" бізнесу є більш-менш стабільною: 25% мають фінансові резерви на півроку, 23% – на рік, а 37% – на рік і більше. Ще 5% має запас фінансової міцності на кілька місяців, а 5% – не має взагалі. Поточна ситуація не надто відрізняється від січня цього року.

Для підтримки свого бізнесу у складний період 7% опитаних нами бізнесів користувались програмами державної підтримки, зокрема 3% – програмою "Доступні кредити", 3% – компенсацією за працевлаштування ВПО і 1% – іншими програмами.

Опитування проводилося з 4 до 26 квітня 2023 року, участь у ньому взяли 115 топ-менеджерів членських компаній Європейської Бізнес Асоціації.

47% компаній в Україні оцінили втрати через війну у понад $1 мільйон, – ЄБА 01